“Optimale samenwerking vraagt om alle hens aan dek.”

Heidagen voor medische vakgroepen

Een heidag is een goed moment om een onderwerp met elkaar te bespreken en uit te diepen. Alhoewel met regelmaat gepland door medische maatschappen, vakgroepen en besturen, blijkt het vaak een hele uitdaging om in heidagen tot een duidelijke opbrengst te komen.

Daarom is mijn aanpak concreet en actiegericht, in een positieve, constructieve en informele sfeer. Confronterend waar nodig. Zodat onderwerpen grondig besproken kunnen worden en een heidag ook echt resultaat oplevert. Betere onderlinge communicatie geeft nieuwe energie om in een plezierige werksfeer slagvaardig samen te werken. 

Heidag onderwerpen

Veel voorkomende onderwerpen in heidagen zijn:

  • hoe worden we meer één team?
  • hoe versterken wij het onderlinge vertrouwen?
  • hoe kunnen wij elkaar constructief aanspreken op gedrag? Welk effect heeft mijn gedrag op de groep?
  • Hoe waarderen we elkaars verschillen en benutten we elkaars kwaliteiten optimaal?
  • hoe willen wij ons profileren in het ziekenhuis en daarbuiten?
  • Er is “oud zeer” en dat willen we bespreken en oplossen.

 

Evaluatie heidag met als onderwerp “oud zeer”: “We hadden niet verwacht dat we in 3 uur zoveel zouden kunnen bereiken. Je vraagt goed door en bent niet bang om ons pijnlijke punten te laten bespreken. Waarbij je er voor zorgt dat er weer ruimte voor elkaar ontstaat. Ik zag enorm tegen deze ochtend op maar ben opgelucht dat het zo verlopen is.”

Afsluitende opmerkingen na coaching vakgroep: “Je creëert een veilige sfeer waarin we elkaar feedback durfden te geven; je positieve aanpak draagt daar ook aan mee. We hebben veel met elkaar gedeeld (zowel verdriet als plezier) en begrijpen elkaar nu beter. Je bent prettig flexibel in je programma en past deze aan als de situatie daar om vraagt; dank!” 

Zie ook: teamcoaching

En: voorbeelden

“Authenticity is a collection of choices that we have to make every day. It’s about the choice to show up and be real. The choice to be honest. The choice to let our true selves be seen.” 
Brené Brown, hoogleraar aan de Universiteit van Houston, en bekend om haar TED talk, “The Power of Vulnerability.”

logo-nobco-affiliated-with-emcc-rgb