“Optimale samenwerking vraagt om alle hens aan dek.”

Heidagen voor medische vakgroepen

Een heidag is een goed moment om een onderwerp met elkaar te bespreken en uit te diepen. Alhoewel met regelmaat gepland door medische maatschappen, vakgroepen en besturen, blijkt het vaak een hele uitdaging om in heidagen tot een duidelijke opbrengst te komen.

Met begrip voor de context vanuit mijn achtergrond, is mijn aanpak concreet en actiegericht, in een positieve, constructieve en informele sfeer. Alle onderwerpen waar je in de waan van de dag niet aan toe komt, kunnen grondig besproken worden op een heidag. Zodat deze ook echt resultaat oplevert.

Daarnaast geeft ook elkaar op een andere manier (en locatie) ontmoeten en spreken, weer nieuwe energie om plezierig en slagvaardig samen te werken. 

Heidag onderwerpen

Veel voorkomende onderwerpen in door mij begeleide heidagen zijn:

 • hoe worden we meer één team?
 • hoe versterken wij het onderlinge vertrouwen? Zie ook: Gedoe in vakgroep of bestuur; waar begin je?
 • “er gaat een verandering plaats vinden die grote impact op de vakgroep heeft”; we willen met elkaar bespreken wat dit met iedereen doet.
 • zijn taken en rollen goed verdeeld? Met aandacht voor balans in het geven en nemen.
 • hoe bespreken we ook lastige onderwerpen met elkaar op een goede manier? Zie ook: elkaar aanspreken zonder escalatie.
 • hoe kunnen wij elkaar constructief aanspreken op gedrag? Welk effect heeft ieders gedrag in de groep?
 • hoe waarderen we elkaars verschillen en benutten we elkaars kwaliteiten optimaal?
 • hoe willen wij ons profileren in het ziekenhuis en/of in de regio?
 • Er komt een maat na langdurige ziekte terug; hoe bespreken we de impact en voorkomen we dat dit nog eens kan gebeuren? Zie ook: Collega maat burn-out?
 • er is “oud zeer” en dat willen we bespreken en oplossen.
 • Medische Tuchtzaken in de praktijk. Workshop met 4 GAIA punten.

 

Bovenstaande onderwerpen kunnen in 1 bijeenkomst al positief resultaat geven. Als het een probleem is wat al lang speelt en op vele fronten effect heeft, raad ik aan om na afloop, in overleg, een haalbaar vervolg te bespreken. Om wat extra tijd te investeren in commitment aan- en oefening van onderling nieuw gedrag. 

Evaluatie heidag met als onderwerp “oud zeer”: “We hadden niet verwacht dat we in 3 uur zoveel zouden kunnen bereiken. Je vraagt goed door en bent niet bang om ons pijnlijke punten te laten bespreken. Waarbij je er voor zorgt dat er weer ruimte voor elkaar ontstaat. Ik zag enorm tegen deze ochtend op maar ben opgelucht dat het zo verlopen is.”

Afsluitende opmerkingen na coaching vakgroep: “Je creëert een veilige sfeer waarin we elkaar feedback durfden te geven; je positieve aanpak draagt daar ook aan mee. We hebben veel met elkaar gedeeld (zowel verdriet als plezier) en begrijpen elkaar nu beter. Je bent prettig flexibel in je programma en past deze aan als de situatie daar om vraagt; dank!” 

Zie ook: teamcoaching

En: voorbeelden

Voor vrijblijvend overleg over de mogelijkheden ben ik te bereiken via 020 – 8896585 (kantoor) of 06 23260091 (Gabrielle Vergroesen)

“Authenticity is a collection of choices that we have to make every day. It’s about the choice to show up and be real. The choice to be honest. The choice to let our true selves be seen.” 
Brené Brown, hoogleraar aan de Universiteit van Houston, en bekend om haar TED talk, “The Power of Vulnerability.”

logo-nobco-affiliated-with-emcc-rgb

Even overleggen?

Of bel direct naar :

Gabriëlle Vergroesen Mediation