“Optimale samenwerking vraagt om alle hens aan dek.”

Heidagen voor medische vakgroepen

Een heidag is een goed moment om een onderwerp met elkaar te bespreken en uit te diepen. Alhoewel met regelmaat gepland door medische maatschappen, vakgroepen en besturen, blijkt het vaak een hele uitdaging om in heidagen tot een duidelijke opbrengst te komen.

Daarom is mijn aanpak concreet en actiegericht, in een positieve, constructieve en informele sfeer. Alle onderwerpen waar je in de waan van de dag niet aan toe komt, kunnen grondig besproken worden op een heidag. Zodat deze ook echt resultaat oplevert.

Daarnaast geeft elkaar op een andere manier (en locatie) ontmoeten en spreken, weer nieuwe energie om plezierig en slagvaardig samen te werken. 

Heidag onderwerpen

Veel voorkomende onderwerpen in door mij begeleide heidagen zijn:

  • hoe worden we meer één team?
  • hoe versterken wij het onderlinge vertrouwen?
  • het toedelen van taken en rollen op een transparante, motiverende wijze.
  • hoe bespreken we ook lastige onderwerpen met elkaar op een goede manier?
  • hoe kunnen wij elkaar constructief aanspreken op gedrag? Welk effect heeft ieders gedrag in de groep?
  • hoe waarderen we elkaars verschillen en benutten we elkaars kwaliteiten optimaal?
  • hoe willen wij ons profileren in het ziekenhuis en/of in de regio?
  • er is “oud zeer” en dat willen we bespreken en oplossen.

 

Evaluatie heidag met als onderwerp “oud zeer”: “We hadden niet verwacht dat we in 3 uur zoveel zouden kunnen bereiken. Je vraagt goed door en bent niet bang om ons pijnlijke punten te laten bespreken. Waarbij je er voor zorgt dat er weer ruimte voor elkaar ontstaat. Ik zag enorm tegen deze ochtend op maar ben opgelucht dat het zo verlopen is.”

Afsluitende opmerkingen na coaching vakgroep: “Je creëert een veilige sfeer waarin we elkaar feedback durfden te geven; je positieve aanpak draagt daar ook aan mee. We hebben veel met elkaar gedeeld (zowel verdriet als plezier) en begrijpen elkaar nu beter. Je bent prettig flexibel in je programma en past deze aan als de situatie daar om vraagt; dank!” 

Zie ook: teamcoaching

En: voorbeelden

“Authenticity is a collection of choices that we have to make every day. It’s about the choice to show up and be real. The choice to be honest. The choice to let our true selves be seen.” 
Brené Brown, hoogleraar aan de Universiteit van Houston, en bekend om haar TED talk, “The Power of Vulnerability.”

logo-nobco-affiliated-with-emcc-rgb